WOOLWORTHS CROWS NEST

heading-underline-black

WOOLWORTHS CROWS NEST

Following 7 years of negotiations with North Sydney Council as part of a private and public partnership, including feedback from the community, Woolworths successfully obtained approval for the redevelopment of their existing supermarket at Falcon Street, Crows Nest. Construction started in May 2014 and fi nished in late April 2016.The plan consists of 5 levels, with car parking increased from 130 to 294 spaces and the supermarket has doubled in size to 3,900sqm. The site also provides six new specialty retail stores, all supporting an expected 300 new jobs during construction and 120 ongoing positions.

Sitting at two intersections, this gateway building encapsulates the location, aesthetic appeal and symbolic meaning of Crows Nest. The awning curves are a gesture from the existing architecture shared by the neighbouring Crows Nest Hotel. We looked to the surrounding colourful terrace houses that line Falcon Street and extracting their palette, we wrapped the façade in our unique louvres, creating a striking sculptural exterior. We lifted and lowered our awning, exposing more or less colourful louvres, to either add punch to the public entrance or open up the Woolworths. The design has been softened by a green wall that almost covers the length of Burlington Street. It’s created to feel like a nest made of ribbons, wrapping around the building as a symbol of vibrant new life. There’s been positive feedback from the public via social media and directly. We also received congratulations from a local PHD colour expert, who specialises in the built environment.